Lyxig ugnsstekt falukorv med potatismos

Här nedan hittar du ett recept på lyxig ugnsstekt falukorv som är utmärkt för barnkalas eftersom det är mycket lätt att tillaga, tar lite tid och uppskattas av både barn och vuxna. Det är kanske ingen kulinarisk läckerhet men ett perfekt val för barnkalaset. Inte minst eftersom allt sköter sig själv i ugnen medan du fokuserar på annat.

Jag fick detta recept från en vän som sa att hon ursprungligen hade fått det med en av middagsfrids matkassar.

Receptet innehåller inga dyra ingredienser och du kan hitta allt du behöver i ditt lokala snabbköp. Jag rekommenderar personligen att du lämnar en del av korven utan ost och lök. Detta garanterar att även mer kräsna barn som inte tycker om det kan få något att äta som de tycker om. Receptet blir goda om du använder en falukorv med låg fetthalt.

Receptet nedan är anpassat för en person för att göra den enkelt för dig att anpassa det till det antal personer som du tror kommer komma till kalaset.

Ingredienser:

  • 200 gr. falukorv
  • 1,5 tsk. senap
  • 10 gr. ost
  • 50 gr. röd lök
  • 250 gr. Kokt potatis
  • 1 tsk. margarin
  • 30 ml mellanmjölk (mer om du vill ha ett lösare potatismos)
  • salt och peppar
  • muskotnöt

Om du vill göra receptet ännu enklare att göra kan du byta ut potatismoset mot pulvermos eller pommes.

Tillagning

Börja med att smörja in en eller flera plåtar med hög kant. Hur många plåtar du behöver beror på hur många portioner du skall laga. Du kan tillaga 3-4 falukorvar per plåt. När plåten är smord skall du ta av skinnet från falukorven. Smörj in hela korven med senap så den är täckt med ett tunt lager senap. Lägg den på plåten och skär snitt ungefär halvvägs genom korven. Snitten skall vara ungefär 2 centimeter från varandra. Tryck ner en bit ost och en bit lök i varje springa. En tunn skiva lök och en ca 5 mm tjock ostbit är vanligtvis lämpligt men du kan använda mer lök eller ost om du så föredrar. Ställ in plåten i en ugn som du har förvärmt till 225 grader. Det tar ca 25 minuter för korven att bli färdig.

Du kan förbereda korven tidigare på dagen och ha den i kylen tills det är dags att ställa den i ugnen.

Tillagning av potatismos

Skala potatisen och koka den tills den är mjuk. Det är bäst att du gör detta dagen innan så att du har förkokt potatis när du skall laga maten. Mosa potatisarna och tillsätt mjölk och margarin. Hur mycket mjölk du skall använda beror på hur löst mos du vill ha. Jag rekommenderar att du börjar med relativt lite mjölk så att moset inte blir för hårt. Tillsätt salt och peppar samt malen muskotnöt. Hur mycket du skall använd beror på din egen smak. Jag rekommenderar att du använder både vit och svartpeppar.

När allt är blandat är det dags att sätta moset på spisen på låg värme. Rör moset regelbundet så att det inte bränns mot kanterna av grytan. Moset behöver inte nå jättehög värme utan endast bli varmt nog för att vara lämpligt att äta. Jag rekommenderar att du hettar upp det lite mer än nödvändigt så att den håller sig varm tills alla har tagit sin mat.

Servera allt med ketchup, saltgurka och bostongurka. Låt gästerna själva välja om du vill ha dessa pålägg eller inte.