Smörgåsbuffé

Med smörgåsbuffé istället för den klassiska smörgåstårtan blir det enklare att bjuda så att alla kalasgäster hittar något de kan äta. Man kan till exempel göra några smörgåsar på glutenfritt bröd, några smörgåsar utan mejeriprodukter och några smörgåsar som passar för vegetarianer.

Jag brukar personligen välja recept på smörgåsar som går bra att förbereda i god tid innan kalaset och som bara blir bättre av att få stå till sig lite. På så vis slipper man lämna sin gäster för att tillbringa massor av tid i köket. För vissa recept förbereder jag samtliga tillbehör i förväg och sedan går det snabbt att svänga ihop mackorna när det är dags att äta. Klipp gärna någon färsk ört över som pricken över i.

Enkla räkmackor

Ingredienser

  • 1 dl skalade räkor
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 tesked senap av god kvalité
  • 2 matskedar hackad färsk dill
  • 4 skivor vitt eller mörkt formbröd

Instruktioner

  1. Röran kan göras innan kalaset. Hacka räkorna och blanda dem med crème fraiche, senap och dill. Förvara röran i kylen om den inte ska användas direkt.
  2. När det är dags att sätta ihop mackorna, bred fyllningen på två av brödskivorna och lägg på de andra två som lock. Pressa ihop lätt, skär bort kanterna och skär bröden på diagonalen så att du får triangelsmörgåsar.
  3. Servera

Quesadillas

Ingredienser

  • 250 gram kvarg
  • 3 matskedar tacokrydda (färdigköpt eller hemmagjord)
  • 8 tortillabröd
  • 16 skivor rökt skinka
  • 8 skivor cheddarost
  • Smör att steka i

Instruktioner

  1. Blanda ihop kvargen och tacokryddan, och bred ut röran på tortillabröden.
  2. Lägg skinka och ost på fyra av tortillabröden, och lägg de övriga fyra tortillabröden ovanpå som lock. Tryck ihop.
  3. Stek varje quesadilla i stekpannan tillsammans med lite smör. Det brukar ta 2-3 minuter per sida att få osten att smälta och bröden att bli krispiga.
  4. Skär i ”tårtbitar”. Kan serveras varma eller kalla.

Cocktailsmörgås med ost och parmaskinka

Ingredienser

  • 50 gram blåmögelost
  • 4 skivor parmaskinka
  • 4 små bitar honungsmelon eller liknande melon
  • 4 skivor smal surdegsbaguette eller vanlig baguette
  • 4 cocktailpinnar eller tandpetare

Instruktioner

  1. Skär osten i fyra bitar.
  2. Rulla in en ostbit i parmaskinka och lägg det ovanpå en brödskiva. Toppa med en melonbit och kör en cocktailpinne igenom för att hålla ihop det hela.
  3. Upprepa tills du har fyra cocktailsmörgåsar.
  4. Förvara i kylen om de inte ska serveras omgående.

Cocktailsmörgås med sardiner

Ingredienser

  • 100 gram sardiner i olja
  • 4 matskedar crème fraiche
  • 4 bitar grillad röd paprika
  • 4 svarta oliver utan kärna
  • 4 skivor smal surdegsbaguette eller vanlig baguette
  • 4 cocktailpinnar eller tandpetare

Instruktioner

  1. Rensa sardinerna om det behövs.
  2. Skär sardinerna i bitar.
  3. Placera en fjärdedel av sardinerna på en av brödskivorna. Lägg en klick crème fraiche ovanpå och toppa med en bit paprika och en svart oliv. Trä en cocktailpinne igenom för att hålla ihop smörgåsen.
  4. Upprepa tills du har fyra cocktailsmörgåsar.
  5. Förvara i kylen om de inte ska serveras direkt.