Quiche

Quiche är en paj med fyllning av äggstanning. Den är praktisk kalasmat eftersom den kan göras i förväg och det är enkelt att variera fyllningen beroende på tycke, smak och budget. Dessutom kan quiche serveras varm, rumstempererad eller kyld.

Har man ett lite större kalas kan man göra flera stycken pajer där man varierar de olika pajerna så att det ska finnas något för alla gäster, till exempel en quiche med bacon, en quiche med mycket grönsaker i, en quiche med lax, en quiche med olika sorters ostar, och så vidare.

Här är ett exempel på ett mumsigt quiche-recept som istället för klassiskt pajskal använder sig av en botten av potatis. Detta gör att den fungerar bra även för glutenintoleranta kalasgäster.

Quiche med potatis och färska örter

Det här är en quiche som görs med färska örter. Vilka örter man väljer och om man vill använda bara en ört eller mixa flera är en smaksak och man kan variera sig beroende på vad som finns tillgängligt i bra skick i butiken eller trädgårdslandet. Exempel på örter som passar bra i det här receptet är persilja, gräslök, dansk körvel, basilika och timjan. Om man gillar vitlök kan man också ha i hackad vitlök, men var försiktig så att den inte blir dominerande och gör att de mer lågmälda örtsmakerna försvinner.

Ingredienser

 • 450 gram potatis
 • 1 matsked olivolja
 • Salt och svartpeppar efter behag
 • 4 ägg
 • 2 dl mjölk
 • 1 1/2 dl grädde
 • 1 tesked salt
 • 1 dl hackade färska örter

Instruktioner

 1. Förvärm ugnen till 175 grader C.
 2. Skala potatisen och skär den i skivor.
 3. Placera potatisskivorna i en bunke och häll över olivoljan, saltet och pepparn. Blanda runt tills alla skivor har olja, salt och peppar på sig.
 4. Ta fram en ugnsform som är cirka 24 cm i diameter. Placera potatisskivorna i ett cirkelmönster i formen och låt varje skiva delvis överlappa den tidigare. Bli inte orolig om formen verkar full, potatisskivorna minskar i storlek när de ugnsbakas.
 5. Tillaga potatisen i ugnen tills de är så mjuka att man enkelt kan köra in en gaffel i potatisen. Detta brukar ta ungefär en halvtimme.
 6. Tag ut potatisen ur ugnen och låt svalna av i rumstemperatur i 10 minuter.
 7. Sänk ugnsvärmen till 160 grader C.
 8. I en skål, vispa äggen tills de är släta. Vispa sedan in mjölk, grädde och en tesked salt.
 9. Vänd varsamt ned de färska örterna i äggsmeten.
 10. Häll äggsmeten över potatisskivorna.
 11. Tillaga i ugnen tills äggblandningen har stelnat. Det brukar ta cirka 40 minuter.
 12. Tag ut ur ugnen.