Kalas med piñata

En piñata är en populär partydetalj i Mexico och många andra delar av Latinamerika. De har numera börjat vinna mark även i USA. Här i Sverige är det fortfarande ganska ovanligt med piñatas, så om du vill ha ett lite ovanligare inslag på ditt kalas är piñatan ett utmärkt alternativ.

En pinanta är en spröd behållare som hängs upp i ett snöre. Någon av kalasdeltagarna förses med ögonbindel och ett brännbollsträ eller liknande, och snurras runt i rummet. Personen ska sedan försöka slå sönder piñatan – ivrigt påhejad av övriga kalasdeltagare som kan ropa ut tips och råd om var någonstans piñatan befinner sig.

Vill man göra det lite extra klurigt hänger man piñatan i ett snöre som löper genom en ögla eller över en trädgren (om man är utomhus) så att kalasansvarige kan hålla i snöret och justera piñatas höjd uppåt och nedåt medan leken pågår. På så sätt vet personen med förbundna ögon inte vilken höjd piñatan befinner sig på. Dessutom kan kalasansvarige också justera svårighetsgraden så att till exempel ett litet barn kan få lite extra hjälp samtidigt som en vuxen kan tvingas anstränga sig mer för att få in en träff.

Innan man börjar leka bestämmer man hur många slag var och en ska få göra. Om man till exempel tillåter 3 slag är det dags för en ny person att få pröva sin lycka så snart föregående person har använt upp sina 3 slag.

Man fortsätter leka ända tills någon får in ett så bra slag att piñata går sönder och innehållet rasar ut. Ofta krävs det mer än ett träffande slag för att detta ska ske. När innehållet faller ut rusar alla kalasdeltagare fram för att roffa åt sig .På vissa kalas har man särskilda fyllda påsar eller korgar tillgängliga separat för att ge till barn som inte lyckats roffa åt sig något. Sådana tröstpris kallas för colaciónes .

Fyllning

Vad man fyller en piñata med är en smaksak. Vanliga val är små godisbitar och små leksaker. Det är bättre att ha många små saker i piñata än några få stora, eftersom det ökar chansen för att alla kalasdeltagare ska lyckas få något av innehållet. Godis som är inslaget (till exempel kolor i kolapapper) är bättre än “naket” smågodis eftersom innehållet kommer att hamna på golvet när piñatan spricker sönder.

Man bör undvika ömtåliga saker eftersom de lätt går sönder, antingen när piñatan slås på med brännbollsträet eller när de faller ned på golvet eller när alla kalasbarn kastar sig in för att grabba åt sig av godbitarna.

Exempel på piñatafyllningar:

  • Inslagna godisbitar eller väldigt små godispåsar (till exempel de små påsarna som innehåller några få gelébjörnar).
  • Små påsar med nötter och mandlar
  • Små påsar med russin eller annan torkad frukt
  • Hårsnoddar, hårspännen, armband, halsband, gnuggis-tatueringar, småburkar med glitter, badkulor, fina mini-tvålar, och liknande
  • Vattenpistoler och vattenballonger – om det är sommar och du vill att kalaset ska övergå till vattenlek
  • Små pysselsaker, till exempel klistermärken, bokmärken, färgpennor, glitterlim, småpåsar med pärlor, målarböcker, och annat som kan användas i skapande versamhet
  • Små leksaker, till exempel jojo, såpbubblor, lekfigurer i plast/trä
  • Reflexer – det finns många fina och roliga reflexer i handeln nu för tiden
  • Uppblåsbara badleksaker (passar extra bra sommartid)
  • Kuvert som innehåller lappar med information om uppdrag som måste lösas för att man ska kunna kvittera ut sin belöning från kalasansvarige. Ange att det är tillåtet (och bra!) att hjälpa varandra med att lösa uppdragen. Detta är en bra lösning om man vill dela ut något som inte passar inuti piñatan, till exempel smoothies. Se till att ha några extra kuvert att ge till barn som inte lyckas få fatt i något kuvert på egen hand.