Kladdkakor

Kladdkakan är en högt älskad svensk klassiker och den passar väldigt bra på kalas, både för stora och små. Dessutom går den att variera på många olika vis. Man kan till exempel garnera den för att göra den mer festlig och servera den med olika tillbehör, såsom glass, vispad grädde och frukt- och bärsallad. Själva smeten går också att variera. För en lite mer vuxen smak kan man till exempel blanda i mörk choklad, chiliflarn och en skvätt Amarula.

Klassisk kladdkaka

Ingredienser

  • 150 gram smör + lite extra att smöra formen med
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 175 grader C.
  2. Smöra en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. Smält 150 gram smör i en kastrull som är stor nog att rymma minst 2 liter.
  4. Tag av kastrullen med det smälta smöret från värmen.
  5. Rör ned socker, kakao och vaniljsocker i smöret.
  6. Tillsätt äggen och rör runt till allt är blandat.
  7. Rör in vetemjölet.
  8. Bred ut smeten i den smorda formen.
  9. Grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lös i mitten när du tar ut den.
  10. Låt kladdkakan svalna i rumstemperatur och placera den sedan i kylen i minst en timme innan den ska serveras.

Kryddig kladdkaka under mandeltäcke

Det här är en lite mer avancerad kladdkaka med en mer komplex smakpalett. Den innehåller bland annat råsocker, hasselnötter, kanel, kryddnejlika och kardemumma, och är täckt av ett lager flagad mandel.

Ingredienser

  • 2 dl hasselnötter
  • 200 g smör + lite extra att smörja formen med
  • 3 dl Muscovadosocker eller annat råsocker
  • 1 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 krm malda kryddnejlikor
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g flagad mandel

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 175 grader C.
  2. Smörj en ugnsform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. Om hasselnötterna inte redan är rostade, rosta dem i en torr stekpannan. Gnugga sedan bort skalet mellan hushållspapper.
  4. Smält 150 gram smör i en kastrull som är stor nog att rymma minst 2 liter.
  5. Tag kastrullen med det smälta smöret från värmen. Rör ned socker, kakao, vaniljsocker, kanel, kryddnejlika och kardemumma.
  6. Rör in äggen.
  7. I en separat bunke, blanda ihop mjöl och rostade hasselnötter. Rör sedan ihop detta med det du har i kastrullen.
  8. Häll smeten i den smörjda formen. Strö över den flagade mandeln.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Kladdkakan ska fortfarande vara lös i centrum när du tar ut den.
  10. Låt den svalna i rumstemperatur och förvara sedan i kylen tills det är dags att servera kladdkakan.

Glutenfri kladdkaka

Ingredienser

  • 150 g smör + lite extra att smörja formen med
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl råsocker
  • 1/2 dl kokossocker
  • 1 1/2 dl mandelmjöl + lite extra att bröa formen med
  • 1 dl kakao
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 150 grader C.
  2. Smörj en form med löstagbar botten med smör. Formen ska vara cirka 24 cm i diameter.
  3. Bröa formen med mandelmjöl.
  4. Smält smöret i en kastrull och tag av den från värmen.
  5. Knäck äggen i en separat skål.
  6. Mixa råsockret så att det blir finfördelat.
  7. I skålen, vispa ihop ägg med råsocker och kokossocker.
  8. I en separat bunke, blanda ihop mandelmjöl, kakao, vaniljpulver och salt.
  9. Rör ihop äggblandningen med de torra ingredienserna i bunken. Rör in det smälta smöret.
  10. Grädda kakan mitt i ugnen i 15-20 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig i centrum när du tar ut den.
  11. Låt kladdkakan svalna i rumstemperatur och ställ den sedan i kylen i minst några timmar innan den ska serveras.

Kladdkaka utan ägg

Vill man att den här äggfria kladdkaka också ska vara mejerifri kan man byta ut smöret mot margarin och mjölken mot mandelmjölk.

Ingredienser

  • 150 g smör + lite extra smör att smörja formen med
  • 2 msk ljus sirap
  • 3 ½ dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 ¼ dl mjölk

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 175 grader C.
  2. Smörj en ugnsform (cirka 24 cm i diameter) med smör.
  3. Smält 150 gram smör i en kastrull som är stor nog att rymma minst 2 liter.
  4. Tag av kastrullen från värmen och rör ned sirapen och sockret.
  5. Sikta i mjöl och kakao.
  6. Rör in mjölken.
  7. Häll i formen.
  8. Grädda i ugnen i 15-20 minuter. Kladdkakan ska fortfarande ha ett kladdigt centrum när du tar ut den.