Brownies

Sega brownies

Dessa brownies blir bättre om de får stå till sig minst ett dygn innan de ska serveras.

Ingredienser

  • 125 gram smör + extra att smörja formen med
  • 125 gram mörk choklad
  • 3 ägg
  • 3 1/2 dl socker
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tesked vaniljextrakt
  • En nypa salt

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 175 grader C.
  2. Smörj en ugnsform med smör. (Om den är kvadratisk bör den vara cirka 20 cm x 20 cm.)
  3. Skär smöret i mindre bitar och hacka chokladen. Lägg båda i en skål och smält i mikron. Rör ihop. Om du inte har någon mikrovågsugn kan du smälta ingredienserna över vattenbad under omrörning istället.
  4. Rör ihop ägg, socker, mjöl, kakao, vanilj och salt i en bunke. Rör bara så mycket som behövs för att alla ingredienser ska blandas till en jämn smet. Det här är inte en smet som ska vispas fluffig. Häll varsamt i den smälta chokladsmeten och blanda ihop.
  5. Häll browniesmeten i ugnsformen.
  6. Grädda i ugnen tills en tandpetare som körs in i centrum kommer ut med fuktiga smulor på sig snarare än ogräddad smet. Det brukar ta ungefär en halvtimme. Gräddda inte tills kakan är helt torr i centrum – då är den övergräddad.
  7. Ta ut formen ur ugnen och låt kakan svalna i rumstemperatur.
  8. När kakan har svalnat helt, skär den i fyrkanter som du sedan skär diagonalt för att bilda brownietrianglar. Obs! Om man försöker skära kakan innan den hunnit svalna helt går den lätt sönder.

Glutenfria browniemuffins

Här är ett recept på browniemuffins som inte innehåller gluten. Receptet ger 10 stycken muffins.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl finstrimlad zucchini
  • 1 1/2 dl mandelsmör
  • 1 medelstor mogen banan
  • 1 stort ägg
  • 1/2 dl honung (öka mängden något om du vill ha sötare smak på dina brownies)
  • 1 1/2 dl kakao
  • 1 matsked chiafrön
  • 1 tesked vaniljextrakt
  • 1/2 tesked bakpulver
  • 1/2 tesked salt
  • 2 1/2 dl mörka chocolate chips eller hackad mörk choklad

Instruktioner

  1. Låt zucchinin stå och rinna av. Du kan också behöva pressa den lätt i en handduk för att få ut överflödig vätska. Resultatet blir inte bra om man använder för blöt zucchini.
  2. Förvärm ugnen till 200 grader C.
  3. Placera 10 muffinsformar på en ugnsplåt eller i en muffinsform.
  4. Kör alla ingredienser utom zucchinin och chokladen i en mixer på hög effekt tills du får en slät smet.
  5. Rör i zucchinin och chokladen.
  6. Fördela smeten över de tio muffinsformarna. Ingen muffinsform ska vara mer än 75% fylld eftersom bakpulvret gör att dessa browniemuffins fluffar upp under gräddningen.
  7. Grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
  8. Tag ut ur ugnen och låt svalna i rumstemperatur. Förvara sedan i kylen tills det är dags att servera.