Bröllop

Bröllopet är tillställningen som ger ljuva minnen åt de inblandade för resten av deras liv. Det är inte bara en helig ceremoni för att förena två partners – det är också en hejdundrande fest som är värd att lägga det lilla extra på.

Om du ska gifta dig rekommenderar vi dig att du har ett år på dig för att hinna med alla de olika etapperna för att lugnt kunna njuta av din dag när den väl kommer. Många tror att ett år är gott om tid men det är faktiskt vad som krävs för att kunna boka önskad lokal, boka upp gäster och få den där perfekta kocken som får dina smaklökar att kittla.

Bröllop

Först och främst måste ni som par välja ett datum. Det enklaste sättet för att boka ett datum är att först välja vilken årstid ni vill gifta er på och sedan försöka hitta den perfekta lokalen. När lokalen och kyrkan är bokad på passat datum är det dags att skicka ut save the date-korten som ber gästerna att boka in datumet i kalendern innan de får den officiella bröllopsinbjudningen med övrig information.

När ni väljer era save the date-kort bör ni samtidigt välja färgtema. Föredrar ni pasteller eller särskilda accentfärger? Applicera dem på era inbjudningskort – det ligger nämligen i detaljerna och ett återkommande tema från inbjudan till tackkort skapar ett enhetligt, elegant och genomtänkt intryck.

Bröllopsplanerare

Alla har inte möjlighet till att anlita en bröllopsplanerare men vad inte vet är att en bröllopsplanerare inte behöver kosta så mycket pengar. Man kan anlita en bröllopsplanerare som enbart ansvarar över vissa aspekter av bröllopet som catering, bokning av DJ eller band, upphandling av blommor och alkohol eller så kan bröllopsplaneraren finnas där på den stora dagen som koordinator.

Om ni väljer att inte anlita en bröllopsplanerare så är nu tillfället att använda er av era kontakter. Be nära vänner och familj att hjälpa er på er mest viktiga dag och dela ut en eller ett par få uppgifter per person för att slippa pressen om att hinna med allting själva. Det viktigaste är att ni under själva bröllopsdagen slipper allt som har med logistik och planering att göra. Ni är hedersgästerna och det är er dag.

Finansiera bröllopet

Ett större och pampigt bröllop med en stor släkt kostar som sagt mycket pengar, men det är trots allt en av de viktigaste och finaste dagarna i livet. Därför kan det för många kännas värt att spendera pengar på bröllopet. Ett bröllop kan kosta allt från 10.000 kr till flera hundra tusen kronor, allt beroende på hur stort och pampigt man vill ha det.

Om man inte har tillräckligt med pengar sparat till bröllopet så kan man t.ex låna pengar med privatlån utan säkerhet, som går att ansöka om direkt på nätet. Om man t.ex lånar 50.000 kr till sitt bröllop så kan man vanligtvis återbetala det på 1 till 12 år. Månadskostnaden för ett sådant lån i 5 år kostar drygt 1000 kr per månad.

Checklistan

Nedan finner ni checklistan som berör de mest relevanta delarna av er bröllopsplanering.

  1. Bestäm lokal och allt som krävs till den. Personal för servering, bar och städning är ett måste och en skön huvudvärk att slippa under bröllopsdagen. Se till att stolar, bord, porslin, bestick och glas med mera tillhör eller planera dessa samtidigt som lokalen.
  2. Kyrka/vigselplats. Välj plats för vigseln samt vem som ska utföra vigseln.
  3. Mat. Vad ska ni äta? Ska ni erbjuda alternativ till rätterna? Vegetariskt, fisk och kött?
  4. Dryck. Vad ska ni erbjuda era gäster? Många erbjuder en fördrink vid sitt bröllop följt av passande vin till mat och bröllopstårta. Ska ni ha öppen bar eller erbjuda en viss mängd alkohol?
  5. Tema/dekorationer. Välj ett tema och låt partydekorationerna följa temat från inbjudningskort till tackkort.
  6. Tårtan! Tårtsmakningen är ett av de roligaste momenten under bröllopsplaneringen enligt många. Välj en tårta som ni gillar men som ändå kommer vara generellt uppskattad.
  7. Toastmasters. Ska ni ha en eller flera toastmasters? Toastmastern är en viktig del av bröllopet och samtidigt som det är en ära att bli tillfrågad så är det viktigt att ge toastmastern tid att planera för att kunna leverera.
  8. Fotograf. Fotografen är vanligtvis någon som upptar en stor del av budgeten beroende på vilken satsning ni som brudpar vill göra. Var selektiva med ert val av fotograf och provfotografera gärna innan för att bestämma vinklar ni föredrar eller uppskattar mindre.
  9. Transport. Det krävs ett par bilar om ni vill slå på stort. Om ni önskar att lyxa till det så behöver ni en bil till brudföljet, en bil för brudparet efter bröllopet och transport för gästerna beroende på vigselplats och festlokal.
  10. DJ/Band. Det finns inga bra bröllop utan musik. Välj ett band för bröllopsmiddagen och första danserna och byt sedan ut bandet mot en DJ vid den sena delen av kvällen och skruva upp volymen högt. Ingen gillar en snoozefest!