Babyvakt

En babyvakt är en populär present på babyshowers och det finns väldigt många olika varianter att välja mellan nu för tiden. Eftersom kvalitén och funktionaliteten varierar rejält mellan olika märken och modeller kan det vara idé att gå ihop några stycken och gemensamt köpa en riktigt bra babyvakt istället för att bebisen får ett halvdussin babyvakter av lägre kvalité.

Vad är en babyvakt?

En babyvakt är ett elektroniskt övervakningssystem som gör att man kan hålla viss koll på vad som händer i rummet som bebisen befinner sig i även när man är någon annan stans i huset. Ljudbaserade babyvakter är väldigt vanliga och gör att man hör om bebisen börjar gråta eller göra andra ljud. Det finns även babyvakter som har bildskärm så att man kan se vad som händer i bebisrummet och till exempel kontrollera att bebisen fortfarande ligger och susar sött.

Exempel på alternativ benämningar är babymonitor och elektronisk babyvakt. Babyvakter som har bildskärm kallas också för baby cams.

Hur fungerar en babyvakt?

En klassisk babyvakt består av en sändarenhet som placeras i bebisrummet och en mottagarenhet som den vuxne bär med sig. Babyvakter fungerar normalt bara över korta avstånd – det är absolut inte tänkt att man ska kunna sticka iväg till ICA och lämna bebisen hemma. Istället är babyvakter konstruerade för att man ska kunna hålla bättre koll på bebisen medan man är någon annan stans i hemmet, till exempel när man nattar de äldre syskonen i deras rum eller kilar ned i källaren för att köra några maskiner tvätt medan bebisen sover i sin spjälsäng. (Det finns dock moderna babyvakter som använder sig av hemmets WiFi för att skicka information över internet till den vuxnes mobiltelefon eller dator.)

En babyvakt kanske känns som en extremt modern uppfinning för 2000-talet, men faktum är att den första babyvakten lanserades redan år 1937 och då kallades för Radio Nurse.

Envägs eller tvåvägs?

Vissa babyvakter låter inte bara den vuxne höra barnet utan har också en funktion som gör att den vuxne kan prata med barnet via babyvakten. Då fungerar alltså båda enheterna som sändare/mottagare och har både mikrofon och högtalare.

Dessa är inte bara praktiska för riktigt små barn som kan tycka om att höra en lugnande röst, utan brukar också uppskattas av lite äldre barn. Vaknar man till efter en mardröm eller är orolig över att det kanske finns ett monster under sängen kan det vara väldigt skönt att omedelbart kunna meddela mamma eller pappa om detta och få veta att de är på väg för att trösta.

Musik

Vissa babyvakter fungerar även som speldosor så att man till exempel kan låta dem spela upp vaggvisor eller sagor under nattningen.

Mörkerseende

Om man vill ha en babyvakt med bildskärm kan det vara idé att välja en som klarar av att visa vad som sker även när rummet är mörkt. Babyvakter med infraröda LED vid kameran gör att kameran får mörkerseende. Mest praktiskt är att ha någon av de modeller som automatiskt växlar mellan vanlig kamera och mörkerkamera, så att man slipper justera detta manuellt.