Baby shower

Baby showerns ursprungliga syfte var att kvinnor och mammor skulle samlas under en festiv händelse för att dela tankar och upplevelser om moderskapet. Det har idag utvecklats till en liknande men mer graciös tillställning där kvinnliga vänner, arbetskollegor och släktingar uppvaktar den blivande mamman med presenter och lekar.

Det finns många olika tillvägagångssätt för att organisera en baby shower. Vissa gillar att planera sin shower själv men traditionen som vi uppmanar är att lämna över arbetet till någon man litar på. Antingen överraskar vännerna eller så ber den blivande mamman någon att organisera festen. Tänk dock på att inte vara för många som organiserar – ibland kan det bli för många åsikter och då kan man glömma bort att showern hålls för den blivande mammans skull. Det är därför bra att ständigt fundera över: Vad hade hon velat? Hade hon gillat detta?

Inför baby showern

Det viktigaste är att först planera ett datum som kommer att passa så många som möjligt av gästerna och framförallt – den blivande mamman. Planera in showern i relativt nära anslutning till födelsedatumet för att undvika eventuella komplikationer som kan komma tidigt i graviditeten. Det är ofta lättare för en blivande mamma att ta emot gåvor om hon känner att graviditeten har gått tillräckligt långt.

När ni har valt datum är det dags att skicka ut inbjudningskorten. Här rekommenderar vi två olika alternativ:
1. Onlineinbjudan – snabbt, enkelt och billigare.
2. Tryckta inbjudningskort som skickas ut per post. Dyrare men lyxigare.

Baby shower inbjudningskort

Väljer du en onlineinbjudan rekommenderar vi Celebrations och om du vill köpa tryckta inbjudningkort så rekommenderar vi Vista Print  och Tryckstudion. Glöm inte att ange ett OSA-datum med kontaktuppgifter så att ni i god tid kan planera för hur många som kommer. Tänk även på att ange på inbjudan om festen är en överraskning eller inte och sätt ankomsttid åtminstone en halvtimme tidigare än när den blivande mamman ska komma.

Vem betalar?

Det är väldigt individuellt hur man gör med finansieringen av baby showern men ett tips är att alla gäster lägger till en summa – det kostar nämligen en del oavsett hur mycket man väljer att göra själv.

Tidpunkt

Välj en tidpunkt på dagen som stämmer in med era planer. Ska gästerna ha ätit innan? Hur mycket ska ni bjuda på? Vill ni ha en dags- eller kvällsshower?

Om ni att showern ska vara längre än ett par timmar kan det vara bra att bra att både servera mat och dessert. Det enklaste är att ha en buffé följt av ett dessertbord som är dekorerat med en ”barnslig touch” i form av pompoms, vimplar, cupcakes i pastellfärger, tårtor, lollypops och så vidare. Bufféerna är bland det roligaste när man arrangerar en baby shower eftersom att fantasin får flöda fritt och det ser oftast väldigt aptitligt ut om man har lagt ner både sin tid och själ.

Toastmaster

För att hålla en riktigt välplanerad shower är det bäst att utse en toastmaster, oftast en av dem som organiserar festen. Toastmasterns viktigaste jobb är att välkomna alla gäster, presentera gästerna för varandra, se till att grupperingar undviks, förbereda ögonblicket när alla överraskar den blivande mamman och framförallt berätta för alla gäster när man ska äta och leka lekar.

Lekar

Det är väldigt individuellt om den blivande mamman uppskattar lekar eller inte. Försök känna av henne för att se om hon gillar lekar eller inte och planera efter hennes personlighet. Många brukar överdriva lekandet och för att hålla en så trevlig fest som möjligt är det bäst att hålla sig till 3-4 aktiviteter för att sedan bara umgås. Det kan vara sista gången på länge som den blivande mamman får en barnfri stund och därför kan det även vara bra att bestämma om man ska inkludera släktingar under hela dagen eller inte. Den blivande mamman kanske önskar att få prata öppet bland sina vänner och därför kan man smidigt påpeka att det exempelvis blir kompishäng med ”pinsamma lekar” efter middagen.

Aktiviteter/lekar:

Mäta magen:
Ge alla gäster en tråd- eller garnrulle och be dem mäta hur stor magen är i omkrets kring naveln. Skriv upp alla mått och vinnaren får ett pris.

Gissa bajset:
Alla uppskattar inte denna typ av lek och därför bör man höra sig om den blivande mamman hade uppskattat det. Smält olika sorters choklad och lägg den smälta chokladen i 6-10 blöjor. Låt sedan den blivande mamman smaka av varje blöja för att gissa vilken typ av choklad det är. Garanterar ett gott skratt.

Måla bodyn:
Köp en body i stl 50 eller 56 i valfri färg och köp till textilpennor. Ge sedan alla gäster chansen att skriva en hälsning eller rita någonting till bebisen. Det blir ett trevligt minne som man kan spara hela livet.

The Baby Guest Book:
Köp The Baby Guest Book – för barn som klarar av att höra sanningen  och ställ på ett lämpligt aktivitetsbord för alla gäster. Låt dem sedan under showern fylla i boken.

Beskrivning:
”Äntligen är den här – gästboken för barn som klarar av att höra sanningen. För första gången någonsin får gästerna själva säga några sanningens ord till ert barn. Ovärderlig kunskap om allt från karriär och yrkesliv till kärlek och livet i stort. Ärligt, brutalt och kanske den bästa utbildning ert barn någonsin kommer att få.” – Bokus.com

Presenter

När man köper presenter till showern bör man tänka noga efter på vilken typ av situation den blivande mamman och pappan är i. Hur är deras ekonomi? Kommer de får ärva kläder? Har de köpt mycket innan? Ta reda på om de önskar sig nödvändiga saker till barnet, lyxiga prylar till mamman, en större och dyrare present eller bara söta bebissaker.

Baby shower presenter

Tips på presenter:
· Amningskudde
· Simskolemedlemskap för babysim
· Amningsinlägg/bröstvårteskydd
· Nappar
· Blöjtårta
· Babynest
· Krämer till mor och barn
· Babymonitor
· Babygym
· Filtar
· Kläder, gärna bodys som man inte behöver dra över huvudet på bebisen
· Febertermometer
· Babybadkar
· Manikyrset till bebisar
· Spaupplevelse som exempelvis massage till mamman