7-10 år

När ett barn är i åldern 7-10 år hamnar man i en slags mellanålder där man är för gammal för vissa aktiviteter och för liten för andra aktiviteter. Därför är kalasplaneringen lite annorlunda och det är av större vikt att man försöker skapa en tillställning där födelsedagsbarnet känner sig lite större och gästerna som att de har varit på ett riktigt bra kalas. Detta är vad vi kallar ”hyrkalaset”– hyr din fest och slipp alla jobbiga förberedelser och krav när barnen nu är äldre och behöver mer för att underhållas.

Det enklaste är att i god tid undersöka vad födelsedagsbarnet hade uppskattat för att sedan boka kalaset en lördag eller söndag på ett lämpligt ställe, inom en radie av cirka 20 minuters körsträcka så att alla gästers föräldrar har chans att ta sina barn till kalaset. Skicka ut inbjudningskorten i god tid och se till att ha bokat partyplatsen innan för att vara säker på att stället är ert.

Som förälder till ett hyrkalas måste man vara medveten om att det kostar mer pengar. I vissa fall när man bokar ett kalas på platser så ingår mat, underhållare och aktiviteter men beroende på vad platsen erbjuder så kan ni behöva stå för maten och underhållningen och därför borde ni se till att ni är tillräckligt många för att ta hand om antalet gäster. Det brukar räcka med två vuxna per 10 barn.

Hur många ska man bjuda?

Eftersom att hyrkalaset kostar mer pengar är det bättre att bjuda ett mindre antal gäster – både för att man inte kan ha samma uppsikt som när man är hemma och för att det blir mycket dyrare. Bjud mellan 7-15 gäster beroende på aktivitet, 10 är ett bra medeltal. Alla våra kalasförslag gäller både pojkar och flickor.

Var ska man hyra in sig?

Nu kommer vi till det roliga – vart kan man ha sitt kalas? Vi har listat 3 olika ”partyställen” som med all säkerhet ger födelsedagsbarnet ett smidigt, tuffare och underhållande kalas.

    1. Bowling. Alla barn gillar bowling och det blir garanterat ett kul kalas samtidigt som man får en god uppsikt över gästerna. Bowlingen tar cirka en timme och därefter brukar bowlingen erbjuda à la carte eller buffé som är en passande avslutning och middag till kalaset.

bowling kalas

    1. Laserdome. De flesta städer har ett laserdomehak och där brukar de ha färdiga kalaspaket. Ta reda på innan om vad de erbjuder för paket. Det brukar vara väldigt välorganiserat med laserdome, mat, efterrätt, inbjudningskort och instruktioner men det kostar också lite mer.

Laserdome kalas

  1. Bio. Varför inte ha ett biokalas? Alla kalas behöver inte fyllas av aktiviteter och barn älskar dessutom lyxen av att gå på bio med sina vänner. Välj en film som är i ropet (och som de garanterat kommer prata om efter kalaset) och bjud med vännerna på en härlig upplevelse. Om ni ska bjuda på mat efter rekommenderar vi att ni går till McDonalds, Max eller liknande som brukar ligga i nära anslutning till biografen. Kolla bara med föräldrarna innan om vilken kost de tillåts äta när de väl är där – det brukar finnas alternativ till alla.