4-6 år

När barnen är mellan 4-6 börjar de äntligen kunna förstå lite regler och lekar och det är nu det roliga börjar. Som förälder kan man i princip inte misslyckas med ett kalas för barn i denna åldern då barnen är otroligt tacksamma, nyfikna och positiva inför alla möjliga lekar och upptåg som du planerat.

Tema

Börja med att bestämma ett tema för kalaset. Ska det vara ett maskeradtema, prinsesstema eller kanske en skattjakt? Låt fantasin flöda och låt framförallt barnet välja. Det roliga med att välja ett tema är att dekorationer, lekar och klädsel blir enkla val eftersom att de oftast följer med temat. Välj och skicka ut inbjudningskorten i god tid för att undvika eventuella dubbelbokningar där en kompis valt samma dag.

Barnkalas 4-6 år

Tid och dag

Välj en helgdag så att alla inbjudna barn får chans att delta på kalaset – förslagsvis på en lördag så att söndagen kan ägnas åt att vila upp sig. Låt kalaset vara i 2-3 timmar och fyll dessa timmar med aktiviteter så att barnen inte hinner bli uttråkade och så att de hinner bli trötta till när ni vill ta det lugnt efter kalaset. Fråga alla föräldrar innan kalaset om eventuella allergier så som jordnötter, nötter, laktos, djur, gluten och så vidare för att undvika några oförutsedda olyckor. Förbjud även vänligt men bestämt föräldrar och syskon på kalaset – det är till för er, födelsedagsbarnet och gästerna.

Underhållning

Oavsett vad ni har valt för tema så se till att i god tid planera kalasets aktiviteter för att undvika ”stök” och klagomål från gästerna. Börja förslagsvis med att låta gästerna ge födelsedagsbarnet sina presenter och förbered innan ett presentbord där födelsedagsbarnet kan öppna dem direkt för att sedan tacka. Se till att presentöppningen inte tar för lång tid och om det är ett större antal gäster så låt barnet öppna presenterna under en lugnare stund, alternativt i slutet på kalaset.
Som aktiviteter kan man välja många olika lekar men vi föreslår härmed ett par olika i inspirationssyfte.

Fiskedamm, två personer krävs

Fiskedammen är det säkraste kortet på barnkalaset som garanterar lyckliga kalasgäster. Ta ett lakan och måla ett hav med textil eller målarfärger föreställande fiskar, halvsbotten och lite roliga ting som kan ha fallit överbord från ett skepp. Fäst lakanet vid en dörr och placera en vuxen innanför dörröppningen och lakanet och placera sedan ytterligare en vuxen som ska hjälpa barnen att fiska framför dörröppningen och lakanet. Fäst ett snöre med en tvättklämma på en pinne och låt barnen fiska.

I vanliga fall brukar man låta barnen få fiska upp lite roliga saker innan de får sin godispåse (som är fylld med lite godis och eventuella ersättningar på grund av allergier) och det är en smaksak om man orkar göra det med alla barn. Det brukar dock vara populärt och vad är kalaset till om inte för barnen?

Hela havet stormar

Alla barns favoritlek! Placera lika många stolar rygg mot rygg som antalet gäster och låt barnen gå/dansa i led runt stolarna till musik. När musiken stoppar första gången kommer alla barn att få sätta sig ner som en testrunda och efter den rundan tar man bort en stol så att det finns stolar till alla gäster utom en. När musiken stoppat efter andra rundan kommer ett barn att stå kvar utan en stol och då är den ”ute”. Ett tips för att det inte ska bli tråkigt för det barnet är att låta det vara med och stoppa musiken när den startar igen. Fortsättningsvis tar man bort en stol vid varje musikstopp tills det att ett barn har vunnit.

Ballongleken

Här gäller det att ha golvyta om man ska leka denna lek som i sig är väldigt simpel. Blås i förväg upp ballonger och sätt ett snöre runt änden av ballongen med en meter snöre över tillhands. Ge sedan alla barn varsin ballong att fästa runt fotleden med valfri längd upp till max 1 meter (eller så kort snöret är). Därefter ska barnen springa runt och stampa sönder varandras ballonger och den som står kvar med en ballong längs foten på slutet har vunnit.