14-16 år

Tjej- eller killmiddagarna är här! Era barn har äntligen nått tonåren och de börjar sakta men säkert inta mer vuxna middagar (och i vissa fall försöka inta alkohol). Här kommer vi till en svår situation – ska man som förälder vara hemma eller inte? De flesta ungdomar kan nog komma överens om att en förälders närhet kan förstöra stämningen på en tjej- eller killmiddag och därför är det bäst om man antingen kan hålla sig undan i en separat del av bostaden eller om kan lämna bostaden men ändå vara nära tillhands. Informera er dotter eller son noga om riskerna med alkohol och erbjud dem istället riktigt lyxiga, alkoholfria drinkar.

Det viktigaste inför en tjej- och killmiddag är maten, musiken och dekorationen. Ju mer vuxen och lyxigare stilen är, desto bättre. Antalet gäster spelar också en stor roll – ju fler vänner du får bjuda, desto bättre blir kvällen eftersom att en tjej- eller killmiddag ändå är rätt low key jämfört med tillställningarna man har som yngre eller äldre. Som förälder kanske man är rädd för att bjuda hem för många men inställningen ”finns det hjärterum så finns det stjärterum” kan man aldrig förlora på.

Tjejmiddag

Eftersom att en tjej- eller killmiddag ofta är ganska enkel i planeringen kan man liva upp middagen genom att sätta ett festligt tema. Även om man inte ska ut så är det alltid roligt att klä upp sig och vi har klurat ut ett par roliga teman som har varit populära under åren:

  • Black and white. Be era gäster klä upp sig i enbart svart och vita kläder och dekorera därefter festen i samma färger. Vissa kan dyka upp i kostym, andra kan köra schackrutigt – det blir alltid lyckat.
  • Bokstavstema. Välj en bokstav, exempelvis P, och be alla gäster klä ut sig till någonting som börja på P så som palsternacka, polis och pengar med mera. När man skapar ett sådant tema brukar de flesta som är inbjudna bli väldigt exalterade och uppfinningsrika.
  • En känd person. Välj en känd person som sticker ut lite extra och be alla gäster klä sig som den personen. Det blir väldigt roligt att se hur gästerna tolkar kändisens egenheter och stil.
  • Kändisfest. Be alla gäster klä ut sig till en kändis och skapa en röd matta i hallen där man tar en mingelbild under entrén. Sätt upp lite premiär/bioaffischer (finns att få tag på hos biografer om man ber biografen snällt) på väggarna längs röda mattan för att skapa en riktig kändis- och premiärkänsla.

Musiken

Musiken är väldigt viktigt när man organiserar en tjejmiddag för ett gäng som är för unga för att få dricka alkohol. Planera musiklistor i god tid innan middagen och gör separata listor för middagen och för hänget efteråt. Spotify:s senaste topplistor brukar annars alltid vara populära om man inte orkar göra egna listor.

The game

Leken som alltid piggar upp en middag är lappleken. Innan gästerna kommer förbereder man ett ett gäng lappar där man skrivit ner en regel per gäst per lapp och dessa regler ska hållas till middagens slut. På lapparna kan man skriva regler som; ”flirta med din granne till höger”, ”ursäkta dig varje gång för gästerna när du ska gå på toaletten om att du har en väldigt väldigt liten blåsa” och ”skratta rätt ut när någonting inte är roligt”. Lägg en lapp på varje gästs tallrik med texten gömd mot tallriken och låt dem diskret läsa instruktionerna.