11-13 år

The cool age. Nu när börjar barnen växa mot tonåren är det viktigare än någonsin med coolare kalas och här måste vi tyvärr rikta in oss på tillfällen där pojkar och flickor har separata kalas. Man ska självklart bjuda både pojkar och flickor om man vill men i många fall är det väldigt roligt att ha tjej- eller killfest.

När födelsedagsbarnet har nått denna åldern borde ni som föräldrar låta dem bestämma (i rimlig mån) utformningen på kalaset. Vissa kanske vill köra snurra flaskan och ryska posten och då måste man som förälder ta ett steg tillbaka och hålla sig borta från festligheterna.

Vi kommer att lista tre olika förslag på kalas. Ett för pojkar, ett för flickor och ett för pojkar och flickor.

Pojkar

Tv-spelskväll. De flesta pojkar i denna åldern är upptagna med sina telefoner, ipads, tv-spel och datorer och vad är inte perfekt om då en game night? Samla 5-7 kompisar och bjud in dem på en helkväll med grabbgänget, inklusive sleepover om så önskas. Låt dem för en kväll vara uppe sent och känna sig som riktiga kungar. Det garanterar att ditt barn blir populärt bland vännerna.

Bjud in pojkarna vid 18-tiden på pizza och gott och säg till föräldrarna att teknikprylar hemifrån är välkomna om möjligt. Erbjud alltid alternativ till gästerna ifall att vissa inte har egna teknikprylar och var noga med att förstå att inte alla har råd med Ipads, Iphones och dylikt. Sätt upp ett par spelstationer med Playstation, Xbox och datorer eller liknande och sätt fram ett gäng skålar med chips, popcorn och godis – då har du det perfekta grabbkalaset!

I vissa fall kan man få tag på vedeldade badtunnor som hyrs till fester och beroende på budget kan det vara väldigt uppskattat av barnen med 1-2 timmar i tunnan.

Flickor

Vilken flicka gillar inte tjejsnack, pyssel och lyx? För organisera ett tjejkalas krävs ofta lite mer planering då, let’s face it, tjejer är mer elaka och har större krav på festligheter. Bjud hem 5-7 tjejkompisar till födelsedagsbarnet en lördagkväll för en sleepover och låt alla gäster komma vid 18-snåret.

Förbered inledningsvis en huvudrätt som födelsedagsbarnet har önskat och hör er för om eventuella allergier. Skapa sedan ett dessertbord med lyxig duk, tjejprylar och pynta i toner med senaste färgen som är i ropet. Ställ upp söta cupcakes på fat med fot, lyxiga lemonader i glaskaraffer med kran och förbered chips, godis och popcorn i söta pappershållare från ex. Lagerhaus. Placera tjejerna efter maten framför en riktig tjejfilm och ställ fram ett urval av snygga nagellack, nagellacksborttagning, smink och kamera och låt dem ha roligt ifred!

Pojkar och flickor

Beroende på om det är en pojke eller flicka som håller i kalaset så behöver ni agera stöd åt dem lite olika. Tjejer kan i vissa fall vara mer uppfinningsrika när det kommer till lekar och därför kan det vara bra att med ett öppet sinne finnas tillhands med tips och råd.

Bjud 15-20 barn till antingen ert hem eller till en lokal och servera någon typ av buffé som garanterat går hem. Hamburgare, pizza, frukt, bär, godis, chips, popcorn och läsk är alltid populär men se till att erbjuda alternativ till dem som inte äter mycket socker. Varför inte erbjuda grönsaksdippar eller goda smoothies?

Det skiljer sig mycket på barn i åldrarna 11-13 så vi föreslår att ni gör en av tre följande:

  1. Disco.
    Sätt upp några discolampor och rökmaskiner och fixa en bra spotifylista innan med några väl valda lugna låtar som inbjuder till slowdance. Försök undvika för ojämnt antal så att några hamnar utanför.Disco kalas
  2.  Låt dem bestämma själva.
    Om du har ett äldre barn som vill leka ryska posten och snurra flaskan så lämna några olika rekvisitor som flaska eller ögonbindel och låt barnen få bestämma själva vad de vill leka. Det viktiga här är att ni som föräldrar håller er borta samtidigt som ni diskret ser till att ingen hamnar utanför.
  3.  Filmkväll.
    Fixa hem den senaste filmen som barnen kommer att gilla och bygg upp en biosalong hemma eller i en lokal. Erbjud gästerna mjuka sittplatser, tilltugg och lite häng innan och efter filmen – svårare än så behöver det inte bli!