1-3 år

När du planerar en fest för 1-3 åringar bör du tänka på att två viktiga komponenter ska fungera: barnen ska inte bli uttråkade och föräldrarna får en chans att umgås med andra småbarnsföräldrar. Därför har vi valt att dela upp kalaset i två delar – en för barnen och en för föräldrarna.

Barnen:

kuddbergSkapa en säker miljö i ditt hem eller lokal där det finns små chanser för barnen att skada sig. För att få barnen att kunna leka så självständigt som möjligt utan att föräldrarna behöver sitta med är att under första timmen låta bygga upp ett litet ”land” av kuddar och åldersvänliga leksaker där barnen kan få leka tillsammans. Därefter när barnen antagligen har tappat fokus och intresse rekommenderar vi att man planerar in en lekstund tillsammans med föräldrarna med sång och dans.

Lekar:

Kurragömma 15 minuter:

En enkel och rolig lek som alltid är spännande för barnen. Välj ut ett barn eller ett barn och en förälder att leta och låt de övriga på kalaset gömma sig. Här är det skillnad på vilken ålder barnen är i; för de lite mindre barnen är det lättast om föräldern gömmer sig tillsammans med barnet och för de lite äldre kan de gömma sig själva.

Sångstund:

Sätt er samman i en ring på golvet och sjung!

Barn älskar ljud och busiga lekar och därför är det roligt om föräldrarna får ett färdigt sånghäfte där barnen får fylla i med roliga ord.

Melodi: Karl-Alfred Boy (barnen sjunger blubb blubb tillsammans med föräldrarna)

En liten manet är jag, blubb blubb
I havet där vill jag va´, blubb blubb
Jag ligger och gungar bland badande ungar
En liten manet är jag, blubb blubb

Björnen sover: En förälder eller ett barn lägger sig framåtlutad med huvudet ned mot marken och låtsas sova. När man sjungit sista orden så ”vaknar” den som björnen soversover och ska fånga första bästa och därefter är den björnen.

Björnen sover, björnen sover,
I sitt lugna bo.
Han är inte farlig,
bara man är varlig.
Men man kan dock, men man kan dock,
honom aldrig TRO.

Föräldrarna

Under första timmen när barnen leker självständigt får föräldrarna förhoppningsvis en chans att umgås. Som värd/värdinna har du nu chansen att skapa kvalitetstid för dig tillsammans med andra vuxna och därför bör du ha planerat timmen väl.

  • Skapa en sittplats nära barnen så att ni får uppsikt över dem samtidigt som ni kan ägna er åt varandra
  • Erbjud föräldrarnas tilltugg här – när barnen sedan ska äta får ni ingen chans att äta i ”lugn och ro”.
  • Ha drinkarna redo! Oavsett om ni vill dricka alkoholfritt eller inte – hur ofta får en småbarnsförälder chans att njuta av en estetiskt fin OCH god drink?
  • Ha en skylt framme vid bordet med regler: ”Inga mobiltelefoner”, ”inget barnsnack” och ”nämn tre saker med dig själv som du är nöjd med dig själv som inte handlar om hur du är som mamma/pappa”. Föräldrarhänget är till för att ge föräldrarna en break där de får fokusera på sig själva som individer och ladda sina batterier med lite skvaller, lyx och framförallt teknikfri tid.